Santa Rosa
Japanskt plommon
590.00 kr
inkl. moms
Santa Rosa-plommonet utvecklades av trädgårdsmästaren Luther Burbank 1906 i Santa Rosa, Kalifornien. Burbank började leta efter och importera japanska plommon till USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och skapade så småningom Santa Rosa plommon. En kort bakgrund om denna legendariska växtförädlare; under sitt liv (1849-1926) utvecklade Burbank mer än 800 sorter av växter, inklusive 113 sorter av katrinplommon och plommon, 10 bärsorter, 50 varianter av liljor och flera sorters så kallade freestone persikor där kärnan lätt släpper från fruktköttet. Ingen vet tyvärr de exakta föräldrarna till det som blivit en av hans populäraste korsningar, nämligen Santa Rosa-plommonet. Santa Rosa-plommon har ett fruktkött av överlägsen kvalitet vilket gör det till ett av de mest odlade plommonen. De har lila-rött skal som omger ett rikt, sötsyrligt, aromatiskt, gult kött. Sorten är självfertil. Santa Rosa-plommon anses vara en av de bästa av Luther Burbanks skapelser. Sorten är ett av de bästa att välja som pollenkälla för andra japanska plommonträd. Härdig till ca 17-20 minus och ännu lite kallare om den odlas i växthus. Går att hålla på 2-3m med beskärning. Mognar i augusti till början av september.
Förväntad sluthöjd: 4 m
Odlingszon: 1-3 (4)